Spletne nevarnosti – trojanski konj

Trojanski konj je bil zvit trik, ki so ga Grki uporabljali za infiltracijo svojih vojakov v Trojo in na koncu zavzeli mesto. Če uporabite analogijo,  je trojanski konj zlonamerni program, ki ga bo heker uporabil za vdor v vaš računalnik. Tako kot je originalni trojanski konj prevaral ljudi Troj-e, tako počne tudi programski trojanski konj, ki prevara uporabnike, saj deluje kot zakonita programska oprema.

Recimo, da ste poznali Andrejo že leta nazaj. Če ste pravkar prejeli njeno e-pošto, ne da bi bili z njo v stiku več let, naj vam bo to sumljivo in zagotovo ne odpirajte priponk v tej e-pošti. Andreja je lahko heker, ki samo čaka, da vdre v vaš sistem preko trojanca.

Natančnejši pogled kako Trojanski konj deluje

Trojanski konj je posebna vrsta zlonamerne programske opreme, ki je videti kot aplikacija ali programska oprema izdelka, da zavede uporabnika, da jo zažene. Na primer bi operater Trojanskega konja poskušal pretentati uporabnika, ki poskuša gledati video vsebine (običajno prenesenih preko P2P omrežij) , da je potrebna namestitev »posebnih kodekov«, kar pa se na koncu izkaže za vzpostavitev nepooblaščenega dostopa v računalnik ali pa izseljevalski virus.

Trojanci predstavljajo večino trenutno obstoječe škodljive programske opreme in za razliko od virusov in črvov, ne morejo niti okužiti datoteke ali se širiti prek omrežja, brez posredovanja uporabnika. Te zlonamerne aplikacije so visoko specializirane: lahko zagotovijo oddaljen dostop do računalnika, se lahko uporabijo za začetek »denial-of-service« napadov, prenos drugih trojancev za druge kiber kriminalce ali pošiljanje spam e-pošte od okuženih računalnikov.

Konec leta 2014 je prišla na naslovnice medijev nova družina Trojanskih konjev oz. Trojancev: izsiljevalska – ransomware. Izsiljevalska vrsta zlonamerne programske opreme je specializirana za šifriranje uporabniških podatkov, z zahtevo po odkupnini v zameno za ključa za dešifriranje.

Kako prepoznati in izbrisati Trojanca?

Ker je zamisel Trojanskih konjev pretentati uporabnike, brez da bi se tega zavedali, jih ni enostavno ustaviti, zato so Trojanske okužbe v porastu. Bolje je, če ste skeptični in vsako stvar preverite dvakrat, zato da veste kaj »downloadate« ali klikate, da ne tvegate prenosa ponarejenega programa. Bodite obveščeni in pozorni na jezik, ki se uporablja v e-poštnih sporočilih ali na spletnih straneh, ki jih obiščete, še posebej, če od vas zahtevajo, da prenesete programsko opremo.

Če imate še vedno dvome o samostojnem odkrivanju Trojancev, je vaša najboljša zaščita za ohranitev čistega računalnika, da namestite varnostno programsko opremo, rešitev, ki ščiti vse vaše naprave. Vendar pa tudi vi naredite svoj del in se vzdržite obiska sumljivih spletnih mest, klikanja neznanih povezav ali prenos iger, glasbe ali filmov iz vprašljivih virov.

Novice